DOLAR 34,4233 0.25%
EURO 36,3301 0.26%
ALTIN 2.846,160,43
BITCOIN 3089347-1,03%
İstanbul
12°

PARÇALI BULUTLU

17:53

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Sanatçı Batu Gündal, Grafiti ile duvar resmi sanatını BRT’ye anlattı

Sanatçı Batu Gündal, Grafiti ile duvar resmi sanatını BRT’ye anlattı

ABONE OL
Nisan 28, 2024 18:10
Sanatçı Batu Gündal, Grafiti ile duvar resmi sanatını BRT’ye anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1960’ların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri’nin hip hop kültürüyle birlikte doğan Grafiti, kısa bir süre önceye kadar Vandalizm olarak nitelendirilse de bugün artık sanat dalı olarak kabul görmeye başladı.

Bu sanat türü dünyada gün geçtikçe yaygınlaşırken, ülkemizde de yavaş yavaş gelişmeye başladı.

ARUCAD Üniversitesi öğretim üyesi sanatçı Batu Gündal, ülkemizde Grafiti ve duvar resmi sanatının öncülerinden.
Gündal ile Grafiti sanatını, bu alandaki çalışmalarını, Grafiti ile duvar resimleri arasındaki farkı ve bu iki sanatın inceliklerini konuştuk.

Grafiti ve duvar resmi çalışmalarına nasıl başladığını da anlatan Gündal, kamusal alanda yer alan bu eserlerin, en güzel tarafının sanatçı ve onun sanatını daha görünür kılması olduğunu ifade etti.

Gençlerin son dönemde bu sanat türüne büyük ilgi duyduğunu dile getiren Gündal, bu sanatın zorlayıcı yönlerini de anlattı.

Ülkemizde Grafiti ve duvar resmi sanatının Lefkoşa’da daha yoğun görüldüğünü ancak yakında Girne’de de yaygınlaşmaya başlayacağını belirten Gündal, Grafiti ve duvar resmi sanatının incelikleri hakkında bilgi verdi.

Ülkemizde sanatçıların sadece sanatlarını icra ederek hayatlarını kazanmasının mümkün olmamasının üzücü olduğunu dile getiren Batu Gündal, sanat alanında kariyer yapmak isteyen gençlere de tavsiyelerde bulundu.

Batu Gündal ile Grafiti Atölye Çalışmasına katılan Luna Tulay Art Home Öğrencileri, etkinlik boyunca Gündal’dan Grafiti ve duvar resmi sanatıyla ilgili bilgi aldılar ve birlikte bir Grafiti çalışmasına hayat verdiler.

Luna Tulay Art Home sahibi ressam küratör sanat eğitmeni Luna Tülay Okan da, Grafiti sanatının gençlerin ilgisini çektiğini belirterek, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nde Batu Gündal işbirliğinde, bu alanda gençlere yönelik bir workshop düzenlediklerini belirtti.

KKTC’de korunması gereken tarihi eser statüsünde birçok yapı ve duvar bulunduğunu, bu nedenle yapılacak her çalışma için özel izin alınması gerektiğini vurgulayan Okan, ülkede özel seçilmiş alanlarda konsepte uygun mekana can verecek duvar resimleriyle adanın daha da renkleneceğine inanç belirtti.

Kaynak : BRTK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r