DOLAR 34,6714 0.03%
EURO 36,3667 -0.1%
ALTIN 2.931,520,02
BITCOIN 3193290-1,00%
İstanbul
10°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bayram dönemlerinde beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyiz?

Bayram dönemlerinde beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyiz?

ABONE OL
Haziran 17, 2024 16:05
Bayram dönemlerinde beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyiz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bayramlar, bütün aile bireylerini bir araya getiren, birbirinden lezzetli geleneksel yemeklerle kurulan kocaman sofralar etrafında toplanılan özel günlerdir.

Ancak bayram döneminde yeme içme alışkanlıklarının dışına çıkarak, tatlı ve yemeklerin abartılı miktarlarda tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Havaların çok sıcak olduğu yaz aylarına denk gelen bayram dönemlerinde bu risk daha da artıyor.
Bayram dönemleri bu yönüyle, özellikle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları için oldukça riskli bir dönem.

Sağlıklı bireyler bile bu dönemlerde dikkatli beslenmedikleri taktirde sindirim problemleri, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilmekte..
Diyetisyen Funda Bilginer, bayramda sağlıklı beslenerek, bu güzel dönemi, keyifli bir şekilde geçirmenin mümkün olduğunu belirtti.
Funda Bilginer, özellikle aşırı sıcakların da hüküm sürdüğü bu günlerde, kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Kurban Bayramı’na hafif bir kahvaltıyla başlanmasını tavsiye eden Bilginer, aile ziyaretlerinde yenilecek tatlılar ve yemeklerde doğru miktarların doğru pişirme şekilleriyle pişen yemeklerin seçilmesi, porsiyonlarda kısıtlama yapılması ve tatlılarda ise bol şekerli şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların seçilmesinin doğru olacağını belirtti.

Bilginer, aileleri bir araya getiren öğlen yemeklerinde, tabaklarda salata sebze-yoğurt-protein ve ekmeğin dengeli şekilde yer alması gerektiğini; Kurban Bayramı olsa da et tüketiminde az yağlı etlerin, pişirmede ise kızartmalar yerine ızgara, buğulama ve haşlamaların tercih edilmesini tavsiye etti.

Bayramda gazlı şekerli içeceklerden uzak durulması, kafein, alkol tüketiminde miktarlara dikkat edilmesi, ayran doğal meyve sularının tercih edilmesi ve bol bol su tüketilmesini tavsiye eden Bilginer, sıcakta alkol tüketiminin ciddi şekilde sınırlandırılması gerektiğin vurguladı.

Bilginer, bayramın olmazsa olmazı tatlılar, şeker ve çikolata ikramları konusunda da abartıya kaçılmaması gerektiğinin altını çizerek, aşırı şekerli şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar, dondurma, kuru ve taze meyvelerin tercih edilmesini önerdi.
Bayramın ilk günlerinde yeme içme konusunda, limitlerin aşılması halinde, geriye kalan günlerde porsiyon kontrolleri ,daha hafif beslenmeyle telafi programı uygulanabileceğini belirten Bilginer, ayrıca yürüyüş ve hafif egzersizlere de başlanmasını tavsiye etti.

Kaynak : BRTK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r