DOLAR 34,1095 0.26%
EURO 38,1299 0.17%
ALTIN 2.875,211,64
BITCOIN 2140416-0,69%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başbakan Üstel Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi kararını değerlendirdi: “Rum Yönetimi’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nu etkisiz kılma girişimi başarısız oldu”
  • Kıbrıs Tek Haber
  • Magazin
  • Yaşam
  • Başbakan Üstel Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi kararını değerlendirdi: “Rum Yönetimi’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nu etkisiz kılma girişimi başarısız oldu”

Başbakan Üstel Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi kararını değerlendirdi: “Rum Yönetimi’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nu etkisiz kılma girişimi başarısız oldu”

ABONE OL
Eylül 20, 2024 15:28
Başbakan Üstel Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi kararını değerlendirdi: “Rum Yönetimi’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nu etkisiz kılma girişimi başarısız oldu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başbakan Ünal Üstel, Avrupa Konseyi’nde düzenlenen İnsan Hakları Toplantısı çerçevesinde Strazburg’da gerçekleştirilen görüşmelerde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türklerin mülkiyet haklarını hedef alan girişiminin başarısız olduğunu açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının denetimi amacıyla gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi İnsan Hakları Toplantısı’nda, “Kıbrıs v. Türkiye” davası, “Yerlerinden Edilmiş Kişilerin Mülkiyet Hakkı” başlığı altında yeniden değerlendirildi. Rum Yönetimi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) dayanarak, bu tazminat kararıyla ilgili bazı unsurların tekrar AİHM önüne taşınmasını ve bu konuların AİHM tarafından yeniden yorumlanmasını talep etti.

Başbakan Üstel, Kıbrıs Rum başvurusunun sonuca ulaşamamasının önemli olduğunu ve bu konuda mücadele eden KKTC Hükümetinin başbakanı olarak bu mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Başbakan Üstel, “TMK’nın işlevseliğini güçlendirmek için TMK kurulduğundan beri verilmemiş boyutlarda destek verdiklerini” belirterek “Başbakan olarak TMK’nın uluslararası hukuk çerçevesinde etkin bir iç hukuk yolu olarak çalışması için her türlü çabayı sarf edeceğini ve hükümet olarak bu konuda kararlılıkla hareket edeceklerini” vurguladı.

Başbakan Üstel, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde yaşanan gelişmeyi Kıbrıslı Türklerin haklarının korunması açısından önemli bir kazanım olarak nitelendirdi ve kendileri için de yol gösterici olacağını belirtti. Rum tarafının, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) etkisiz hale getirilmesi yönündeki çabalarının sonuçsuz kaldığını belirten Başbakan, TMK’nın uluslararası hukuka uygun olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ve AİHM tarafından tanınan bir iç hukuk yolu olduğunu vurguladı.

Başbakan Üstel, Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma yolundaki bu diplomatik mücadelede destek veren Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarına, devletin ilgili kurumlarına ve tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, “Hep birlikte Kıbrıs Türk halkının haklarını uluslararası arenada savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Üstel’in başbakanlığı döneminde geçirilen taşınmaz mal yasası ile yabancıların mülk edinmesine %6 oranında fon konulmuş ve elde edilen bu gelirin yarısının Taşınmaz Mal Komisyonu’na aktarılması sağlanmıştı. Bu gelir, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun işlevselliğini artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Üstel’in başbakanlığı döneminde sağlanan kaynaklarla 2020 yılı sonuna kadar olan sürede sonuçlandırılmış olan bütün TMK dosyalarının tazminat ödemeleri tamamlanmış bulunmaktadır.

Kaynak : BRTK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r