DOLAR 34,2720 -0.01%
EURO 36,9989 -0.03%
ALTIN 3.027,430,01
BITCOIN 2308985-0,65%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kediler kelimeleri görüntülerle bağdaştırabiliyor – Son Dakika Haberleri

Kediler kelimeleri görüntülerle bağdaştırabiliyor – Son Dakika Haberleri

ABONE OL
Ekim 22, 2024 04:08
Kediler kelimeleri görüntülerle bağdaştırabiliyor – Son Dakika Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Japonya’daki Azabu Üniversitesi’nden araştırmacılar, kedilerin rastgele kelimelerle görüntüleri bağdaştırıp bağdaştıramayacağını anlamak amacıyla 31 yetişkin ev kedisiyle bir çalışma yürüttü. Çalışma, Scientific Reports adlı hakemli dergide 4 Ekim’de yayımlandı.


Kedilere anlamsız kelimeler gösterildi


Deneyde, kedilere bebeklerin dil gelişimi çalışmalarında kullanılan bir test uygulandı. Kedilere “keraru” ve “parumo” gibi anlamsız iki kelime ile ilişkilendirilmiş kısa animasyonlar gösterildi. Bu sırada mekanik bir ses, kelimeleri söylerken onlarla ilişkilendirilmiş güneş veya bulut görüntüleri ekranda belirdi.


Görüntüler değişti, kedilerin tepkisi incelendi


Bir süre ara verildikten sonra kediler yeniden ekrana getirildi. Ancak bu kez kelimeler ile eşleştirilen görüntüler yer değiştirilmişti. Bilim insanları, kedilerin tepkilerini dikkatle inceledi ve kedilerin ekrana ilk seferden daha uzun süre baktığını, gözbebeklerinin genişlediğini kaydetti.


Kediler kısa sürede bağlantı kurabiliyor


Araştırmacılara göre, kedilerin bu davranışları, ödül veya eğitim olmaksızın duydukları kelimelerle görüntüler arasında bağlantı kurduklarını gösteriyor. Üstelik bu bağlantının bebeklerden daha hızlı kurulduğu vurgulanıyor.


Sonuçlar henüz kesin değil


Araştırmacılar, kedilerin kısa bir süre maruz kaldıkları resim-kelime eşleştirmesini başarmalarının kayda değer olduğunu belirtiyor. Ancak bu bulgular, kedilerin eşyaların adını bildiği anlamına gelse de, bu bağlantıların uzun süreli olup olmadığını veya daha fazla kelime sunulduğunda nasıl tepki vereceklerini anlamak için daha fazla araştırma gerektiğini ifade ediyorlar.

Kaynak : TRT HABER

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r