DOLAR 34,5645 -0.03%
EURO 36,2683 0.54%
ALTIN 2.966,55-1,29
BITCOIN 3386842-0,32%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sağlık Bakanı Dinçyürek, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle açıklamada bulundu

Sağlık Bakanı Dinçyürek, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle açıklamada bulundu

ABONE OL
Mayıs 18, 2024 07:30
Sağlık Bakanı Dinçyürek, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle açıklamada bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle açıklamada bulundu.

Dinçyürek, kronik bir hastalık olan hipertansiyonun yüksek kan basıncı olarak tanımlandığını, Yüksek kan basıncı; inme (felç), kalp ve böbrek hastalıkları gibi önlenebilir hastalıklara sebebiyet verdiğine değinerek “17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü” hipertansiyon ve hipertansiyondan dolayı oluşan hastalıklara dikkat çekmek, halkın korunması yönünde farkındalık oluşturmak, tanı ve tedavileri hakkında bilgilendirme yapmak amacıyla her yıl kutlanmakta olduğunu kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütünce yapılan çalışmalara göre 30-79 yaşları arasındaki kişilerin yaklaşık 1,28 milyar yetişkinin hipertansiyonu olduğunun tahmin edilmekte olduğunu belirten Dinçyürek şu ifadelerde bulundu ;

“ Bakanlığımız tarafından yapılan Böbrek Hastalıkları, Hipertansiyon ve Diyabet Taraması kapsamındaki çalışmaya 4388 kişi katılmıştır. Yapılan tarama kapsamında kişilerin 41,6 %’ ‘sında hipertansiyon teşhisi aldığı tespit edilmiştir. Erkeklerde hipertansiyon kadınlara göre daha fazla görülmüştür. Sözü edilen taramaya katılan erkeklerin 44,9%’unda hipertansiyon tespit edilirken bu rakam kadınlarda 39% olarak tespit edilmiştir.”

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?

Yüksek Tansiyon bir başka tanımla hipertansiyon, kan dolaşımı için damarlarımızda lazım olan kan basıncının normalden fazla olma durumudur.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Semptomları Nelerdir?

Yüksek Tansiyonun en yaygın semptomlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışlarıdır.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Sebepleri Nelerdir?

Hipertansiyona (yüksek tansiyon) birden fazla etken sebep olabilir. Bu etkenler, irsiyet, cinsiyet diyabet, obezite, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılıktır. Kimi zaman bir hastalıktan ötürü de görülebilen tansiyon yüksekliği gebelikte de gelişebilir.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Hangi Yaşta Görülmektedir?

Yüksek tansiyon her yaşta görülebilmektedir; yetişkin ve hasta kişilerin yanı sıra çocuklarda da bu hastalık görülmektedir. Çocuklarda yüksek tansiyonun farklı nedenleri olabilir. Çocuklar üç yaşına geldiği zamandan itibaren tüm muayenelerinde tansiyonunu ölçtürülmelidir.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Kontrolleri Neden Önemlidir?

Yüksek tansiyonda düzenli ve sürekli kontroller sağlık için çok büyük önem taşımaktadır. Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmadığı durumlarda inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma gibi hastalıkların oluşmasına neden olabilmektedir.Dünya Sağlık Örgütü hipertansiyonun, dünya çapında erken ölümlerin önemli bir nedeni olduğunu açıklamaktadır.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nasıl Önlenebilir?

Yüksek tansiyon gelişimini engellenmesi için; tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapılması, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kiloların verilmesi kimi zaman yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.

Hipertansif Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?

-Tuz kullanımını azaltmalıdır,

-Tütün ve tütün ürünleri kullanmamalıdır,

-Sağlıklı beslenin ve obezite ile mücadele etmelidir,

-Düzenli fiziksel aktivite yapmalıdır,

-Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermelidir,

-İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalıdır,

-Kan basıncını düzenli izlemeli/ izlenmesini sağlamalıdır.

Kaynak : BRTK

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r