DOLAR 34,3026 0.04%
EURO 37,1049 0.2%
ALTIN 3.009,89-0,63
BITCOIN 23512792,24%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

15:46

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Yapay zekayla yazılan haberler daha zor anlaşılıyor

Yapay zekayla yazılan haberler daha zor anlaşılıyor

ABONE OL
Ekim 28, 2024 06:04
Yapay zekayla yazılan haberler daha zor anlaşılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Almanya’daki Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, gazetecilerin yazdığı metinlerle yapay zeka tarafından üretilenlerin anlaşılabilirliğini kıyaslamalı olarak inceleyen ilk araştırma niteliğinde.


Bilimsel dergi Journalism: Theory, Practice, and Criticism’de 22 Ekim’de yayımlanan araştırmaya, Birleşik Krallık’ta internet sitelerinden düzenli haber okuyan en az 3 bin kişi katıldı. Katılımcılar, yarısı yapay zekayla yarısı da gazeteciler tarafından yazılmış 24 metinden birini değerlendirdi.


Araştırmanın başyazarı Sina Thäsler-Kordonouri, okurların yapay zekayla yazılmış haber metinlerini daha az anlaşılır bulduğunu aktardı.


Thäsler-Kordonouri, bazı yapay zeka metinleri gazeteciler tarafından düzeltilse de sonucun değişmediğini söylüyor.


Yapay zekayla üretilen metinlerin daha zor anlaşılmasının sebeplerinden birinin kelime seçimi olduğu aktarılıyor. Okurların bu metinlerde, anlaşılması zor sözcük ve ifadelerle karşılaşmasının olumsuz sonuç doğurduğu belirtiliyor.


Ayrıca katılımcıların, yapay zekayla hazırlanan metinlerde sayı ve verilerin ele alınış biçimini iyi bulmadığı da ifade ediliyor.


Diğer yandan okurların, akışı, yapısı ve üslubu açısından metinlerden memnun kaldığı belirtiliyor.


Araştırma projesini yürüten Profesör Neil Thurman, gazetecilerin ve teknoloji uzmanlarının yapay zeka destekli metinler oluştururken, verilerin sunuluş biçimine ve anlaşılmayacak kelimeleri kullanmamaya özen göstermesi gerektiğini söylüyor. 

Kaynak : TRT HABER

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r