Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), bu işbirliğinin Kuzey Kore için uzun vadede getirisinin sınırlı olacağı yönünde bir analiz yayımlasa da, bazı uzmanlar Pyongyang’ın bu hamlesinin Moskova’yı Kore Yarımadası’ndaki olası bir gerilimde yanına çekme stratejisinin bir parçası olduğunu söylüyor.
Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü’ne göre, Kuzey Kore’nin asker gönderme kararı, ABD başkanlık seçimlerinden önce Donald Trump’ın kazanması halinde Ukrayna savaşının kısa sürede sona ereceği beklentisine dayanıyor.
Raporda, “Trump yönetimindeki ABD, Ukrayna’dan çekilebilir ve bu durum, Pyongyang’ın Moskova ile yıllardır geliştirdiği stratejik ortaklık yapısını zayıflatır” ifadesine yer verildi.
Kuzey Kore’nin Rusya ile kurduğu bu bağın, Ukrayna savaşı sona erdiğinde zayıflayabileceğine dikkat çeken NIS’in raporuna göre, uzun vadede Kuzey Kore’nin savaştan elde edeceği kazanımların sınırlı olduğu belirtiliyor.
Eski Güney Kore Moskova Büyükelçisi ve milletvekili Wi Sung-lac, Kuzey Kore’nin mali ve gıda krizini Rusya’dan sağlanan destekle büyük ölçüde hafiflettiğini belirtti.
NIS’in aktardığına göre, Rusya saflarında savaşan Kuzey Kore askerlerine aylık 2.000 dolar ücret ödeniyor ve şu an Ukrayna’ya gönderilmek üzere en az 10 bin askerin hazırlandığı bildiriliyor. Bu, Kuzey Kore’ye yılda 200 milyon dolardan fazla bir gelir sağlayacak.
Rusya, askeri desteğin yanı sıra Kuzey Kore’ye gelişmiş uzay teknolojisi konusunda da destek veriyor. Pyongyang, bu desteği askeri keşif uyduları geliştirmek için kullanmayı planlıyor.
Wi, ayrıca Rusya’nın Kuzey Kore’ye daha önce 50.000 ila 100.000 ton arasında pirinç gönderdiğini ve şu an sağlanan 600.000 ila 700.000 ton pirincin bu yardımların oldukça üstünde olduğunu ifade etti.
Kuzey Kore’nin Rusya’nın yanında savaşarak, ileride Kore Yarımadası’nda olası bir savaş durumunda Moskova’dan destek alma şansını artırdığı belirtiliyor.
Kaynak : TRT HABER
GÜNDEM
05 Kasım 2024SPOR
05 Kasım 2024GÜNDEM
05 Kasım 2024SPOR
05 Kasım 2024SPOR
05 Kasım 2024GÜNDEM
05 Kasım 2024GÜNDEM
05 Kasım 2024